Julklappstips spelbocker

Vad ger man i julklapp till den som redan har allt? En spelbok kan absolut vara svaret på denna eviga fråga som uppstår varje år. Den här unika formen av underhållning som hade sin storhetstid under 80-talet är - till mångas lycka - äntligen tillbaka!

Vad är en spelbok?

En spelbok, även kallad soloäventyr, kan bäst beskrivas som en rollspelsliknande berättelse där läsaren får vara med att påverka berättelsens utgång, genom att successivt ställas inför olika val som leder karaktären åt olika riktningar.

Spelböcker är i regel skrivna i du-form och talar således direkt till läsaren, som så gott som alltid agerar hjälte i sagan. Den vanligaste formen av spelböcker är uppdelade i numrerade stycken. I slutet av varje stycke finner man antingen en hänvisning till att fortsätta till nästkommande stycke, eller så uppstår en valsituation där läsaren istället kan hänvisas till ett helt annat stycke - beroende på det aktiva valet som läsaren får göra.

Det finns också betydligt mer avancerade spelböcker som bland annat kan innehålla olika omfattande regelsystem för rollinnehavarens egenskaper, magi eller strid - beroende på vilken slags miljö det aktuella äventyret utspelar sig i. Dessa varianter kräver dock sällan någon speciell utrustning, det räcker ofta med papper, penna och eventuellt en vanlig tärning.

Spelböckernas storhetstid

Till mångas lycka har nu äntligen de omtyckta spelböckerna gjort sin comeback. Under 80-talet var den här typen av underhållning mycket omtyckt, och det publicerades en mängd olika varianter som utspelades i olika miljöer och med olika slags karaktärer och uppdrag. Allra mest känd blev den populära serien Fighting Fantasy som publicerades i totalt 59 enskilda spelböcker, och som fortsatte att sälja i mer än 15 miljoner exemplar efter det att serien hade lagts ner.

Att ge bort en spelbok i julklapp till någon som upplevde ovan nämnda storhetstid blir en garanterad hit - samtidigt som det ger en mysig nostalgitripp för mottagaren. Eller varför inte ge bort ett fantasifullt äventyr i skriftlig form till familjens tonåring. Det här är en julklapp som uppskattas av många.

Omtyckta spelböcker

En av de allra mest populära spelböckerna på marknaden idag är Dragon Age: The Stolen Throne som är skriven av David Gaider. Den handlar om en valpaktig prins som precis har fått bevittna mordet på sin mor, drottningen. Plötsligt står han ensam och ger sig skräckslagen och handfallen på flykt ut i skogen. Av en slump stöter han där på en ung man som visar sig vara avgörande för kungarikets överlevnad. Vad som händer sedan? Det är upp till läsaren.

En av våra svenska favoriter är Ensamma Vargen, som finns i hela 29 enskilda spelböcker, och är skapade av Joe Dever. I stora drag handlar dessa böcker om en alternativ värld, där Kaiherrarna kämpar mot Mörkerherrarna för att försöka förhindra världens undergång.

Det här blir garanterat en vinnare under granen i år. Man ger bort ett fantasifullt äventyr där läsaren själv får vara med och göra avgörande beslut. Den här julklappen uppskattas av alla - oavsett om man upplevde dess storhetstid eller ej.